Nivegy-völgy

Balatoncsicsó látképe Magyarország egyik legkedveltebb régiójának rejtett, csendes völgyében, a Nivegy-völgyben, a Balatontól mindössze 5-7 km-re fekszik öt kis falu, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon. Kilátás a Szent Balázs-hegyről A keresztbe-hosszába 6-7 kilométer kiterjedésű völgy egy csokorba gyűjtve magában hordozza a balatoni táj szinte minden jellegzetességét és értékét.

Autóval a Balaton északi oldalán futó 71-es számú főúton, Zánkánál északra fordulva vagy a Veszprémet Tapolcával összekötő úton Nagyvázsonynál délre - Zánka felé - fordulva érhetjük el. Vonattal a zánkai állomáson leszállva közelíthetjük meg.

Kilátás a Szent Balázs-hegyről A 160-350 méter között változó tengerszint feletti magasságok miatt akár biciklivel is bejárhatjuk a völgyet dűlőutakon és az elviselhető forgalmú aszfaltos úton. Persze, a kis távolságoknak köszönhetően gyalog is megismerhetjük az egész vidéket. Vadregényes erdő, Balatoncsicsó Az északi, északnyugati oldalon vadregényes erdőkben kirándulhatunk, megmászhatjuk a völgy nyugati határától nem messze található, félig elbányászott Hegyestűt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Nivegy vidékre, a Balatonra és a szomszédos Káli-medencére.

Szent Ágoston Templom Balatoncsicsó Katolikus Templom Óbudavár A műemlékek kedvelői mindegyik faluban találhatnak legalább egy késő-barokk stílusú templomot, sőt a 420 lakosával itt nagy falunak számító Szentantalfán hármat is. A hatvan lakosú Óbudavár 170 éves katolikus temploma sokaknak akkor is ismerős lehet, ha korábban még nem jártak a Balaton-felvidék legkisebb községében, mivel a templom pontos mását 2000-ben felépítették a szentendrei skanzenben.

Szent Balázs Templom Balatoncsicsó A völgy több Árpád-kori templom maradványait is megőrizte. A szó szoros értelmében is kiemelkedik közülük a Szent Balázs-hegyen magasodó Pusztatemplom-rom, amit néhány évvel ezelőtt részben restauráltak. A templomnál minden évben több százan gyűlnek össze február első szombatján a védőszent nevenapja alkalmából megtartott szabadtéri szentmisére.

Kőkereszt Balatoncsicsó Az egyházi emlékek között fontos értéket képviselnek a falvakban és a hegyoldalon is lépten-nyomon sorakozó kőkeresztek. Például a Szent Balázs-hegyen álló az átszúrt szívű Máriával vagy éppen a csicsói a szerecsen Jézussal. Óbudavári Mosóház A világi építészeti emlékek között megnézhetjük a több száz éves kutakat, mosóházakat. Az utóbbiak közül is kiemelkedik az óbudavári, amely körül szép pihenőparkot alakítottak ki praktikus tűzrakóhellyel.

A Nivegy-völgyet joggal nevezhetnénk a művészetek völgyének is, hisz szinte minden faluban dolgozik legalább egy festő, fazekas, keramikus vagy éppen fafaragó. Galériájukban vásárolhatunk, de akár betekintést is nyerhetünk mindennapi munkájukba.

Völgyünk egyik különleges értéke a finom bor. A vidék jó fekvésének, a vulkanikus talajnak és a meleget Kilátás a Szent Balázs-hegyről tároló Balaton közelségének köszönhetően kiváló termőhelye elsősorban egyes fehérszőlőfajtáknak. Mersics Porta kilátás A tucatnyi elterjedt fajta közül az itt is kedvelt olaszrizling mellett kiváló borokat ad a Somlóról ismert juhfark, a badacsonyi kötődésű szürkebarát és az ország más részein honosabb ottonel muskotály is. A borosgazdák közül sokan fogadnak vendégeket kóstolásra.

Egyes présházakban még arra is van lehetőség, hogy a vendég megszálljon. Ha valaki hagyományosabb szálláshelyet keres, az öt községben összesen közel ötszáz ágy közül válogathat a falusi vendégfogadóknál, Balatoncsicsói iskola a szentantalfai kulcsosházban vagy éppen a balatoncsicsói iskola tetőterében kialakított turistaszálláson.

A fentiekben felsorolt adottságok és szolgáltatók révén az aktív, a kulturális-művészeti turizmus leglátványosabb formáira és a gasztronómiai értékek legínycsiklandóbb finomságainak megízlelésére alkalmas, festői szépségű „ékszerdoboz” élményekkel teli emléket ad azoknak, akik egy csendes és megnyugtató békességgel átitatott tájon szeretnék eltölteni pihenőnapjaikat.

E csodálatos tájon tevékenykedik kis egyesületünk is, melynek tagjai olyan helybeliek, akik az itt megtalált értékekből a lehető legtöbbet szeretnének megmenteni és átadni gyermekeiknek, unokáiknak legyen szó a csicsói kifli receptjéről, az ide települt ősök történelméről, vagy a borvidékre jellemző juhfark nevű nedű készítéséről.

Kapcsolat

Örökségünk Hagyományőrző Egyesület, Balatoncsicsó

8272, Balatoncsicsó Rozmaring u. 7.

Kérjük támogassa egyesületünk munkáját adója 1%-val.

Bankszámlaszámunk:

73200031-11294841

Számlavezető bank: Kinizsi Bank Zrt.

Híreink

Kerámia alkotótábor, Óbudaváron – 2021 októberében

Nivegy-völgy, a Könyvek völgye helyszínként kapcsolódik be a 2023-as Európai Kulturális Főváros (EKF) eseménysorozatba. Óbudavár ad helyet a Könyvek völgye rendezvénysorozat nyitóeseményének, a két hétvégés kerámia alkotótábornak, október elején. Az alkalomra sikerült megnyerni Ottmár Dóra keramikust, aki évek óta szervez … Folytatás

Szakmai programok megvalósítására és működés biztosítására pályázatot nyert Egyesületünk

Az Örökségünk Nivegy-völgyi Nemzetiségi és Hagyományőrző Egyesület 2020-ban a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2021.” című pályázat keretében 300.000 Ft-t támogatást nyert. Az új nemzedékek jövőjéért … Folytatás

Szakmai programok megvalósítására és működés biztosítására pályázatot nyert Egyesületünk

Az Örökségünk Nivegy-völgyi Nemzetiségi és Hagyományőrző Egyesület a 2019-ben a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2020.” című pályázat keretében 1.000.000 Ft-t támogatást nyert. A támogatott időszak … Folytatás

Egyesületünk

A Nivegy-völgyi települések lélekszáma, a letelepülő fiataloknak köszönhetően folyamatosan növekszik. Ebből adódóan egyesületünk alapításakor a helyi hagyományok megőrzését tűztük zászlónkra, melyek közé a lovas kultúra mellett a népi–sváb hagyományok is beletartoznak, elsősorban a zenére és táncra összpontosítva. Ennek legfőbb oka, hogy mindegyik terület közösségkovácsoló és nemzetközi, hiszen mindkettő "világnyelvnek" tekinthető. Folytatás