Támogatóink
Magyar Falu Program
Pajta program
VEB 2023

Így éltek… velünk | Látogatás a szentendrei skanzenban

2024. április 13-án autóbusz indult a Nivegy-völgyből Szentendrére a Skanzenba. Megérkezéskor mosolygós kísérő várt rájuk Lilla személyében, aki a tematikus programok megtalálásában segített. Az észak-magyarországi tájegységet bemutató tárlatvezetőktől, Szandrától és Szilvitől nem tudtak olyat kérdezni, amire ne tudtak volna kimerítő, alapos választ adni. Az egész napos kiránduláson rengeteg élménnyel, tapasztalással és tanulsággal gazdagodtak a részt vevők. Lehetőség nyílt vajköpülésre, erdőhorváti perec kóstolásra, boszorkánykonyha teáinak ízlelésére is. Türelmüket és kedvességüket Csicsó Kerámiával köszöntük meg az alkotóval közösen.

A finom, kiadós ebéd után a csapat elindult a 63 hektáros területen felkeresni a Nivegy-völgy Óbudavár településének templomát, melynek pontos másolata a Bakony, Balaton-felvidéki tájegységen található. A „hazalátogatás” után a nyirádi vízimalomban a molnár mesélt nekik a mindennapjairól és be is mutatta miként lesz a búzaszemből különböző finomságú liszt. A nap végén pedig a határátkelést követően Erdélybe értek és repültek vissza az 1900-as évek elejére. Postás kisasszony, örmény textilárus, patikus és az oskola is bemutatkozott, de a cukrászda ínycsiklandó süteményei és kávéja feltette az i-re a pontot.

Számtalan fotó készült, néhányat itt hagytak, hogy aki legközelebb velük tart tudjon hangolódni. Egy teljeséggel bizonyos! Ide vissza kell még párszor térni!

Kapcsolat

Örökségünk Hagyományőrző Egyesület, Balatoncsicsó

8272, Balatoncsicsó Rozmaring u. 7.

Kérjük támogassa egyesületünk munkáját adója 1%-val.

Bankszámlaszámunk:

10700189-67962532-
51100005

Számlavezető bank: CIB Bank Zrt.

Adószám:

19383963-1-19

Nivegy-völgy

Balatoncsicsó látképe Magyarország egyik legkedveltebb régiójának rejtett, csendes völgyében, a Nivegy-völgyben, a Balatontól mindössze 5-7 km-re fekszik öt kis falu, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon. Kilátás a Szent Balázs-hegyről A keresztbe-hosszába 6-7 kilométer kiterjedésű völgy egy csokorba gyűjtve magában hordozza a balatoni táj szinte minden jellegzetességét és értékét. Folytatás

hungarikum logo nca logo

Honlapunk a Civil szervezetek működésének támogatására 2010-ben kiírt pályázaton -NCA-KD-10-0633-as azonosítószámú szerződés alapján- elnyert forrás segítségével jött létre.