A performansz a dzsentrifikáció folyamatának fő szereplőivel foglalkozik egy kortárstánc mű keretében. A tipikus karakterek saját koreográfiájuk szerint töltik ki a rendelkezésükre álló teret, majd a performansz során interakcióba lépnek egymással: a különböző térhasználat során létrejövő konfliktusok lehetséges megoldási variációit kínálják fel a nézőknek. Ezáltal gondolkodásra ösztönöznek, párbeszédeket indíthatnak el a helyi szereplők között. A Folytatás
Júniusban két nivegy-völgyi amatőr festőnő is bemutatkozott egy kiállításon a Nivegy Házban. Akvarell és olajfestményeket, valamint a plein air festészet műveit csodálhattuk meg. Művészetükhöz az ihletet a természeti jelenségek, a Balaton, a Balaton-felvidék adja. Kónyi Andrea balatoncsicsói és Varga Judit óbudavári hölgyek képei igazán magával ragadóak!
Az Adventi rendezvénysorozat részeként ezen a napon a főszakácsok hívták meg a résztvevőket és a falu lakosságát.
Novemberben egytálétel került az asztalra. A sváb töltött paprika igazán izgalmas ízvilágú. Hozzá illő bort a Hollósy Pincészettől kaptunk.
A kis csapat újra egy igen ízletes menüt varázsolt az asztalra. A krumplis sterc és a bableves elkészítése jó hangulatban telt e boróngos délutánon.
Sváb főző-tanfolyamunkon szeptember 17-én egy igazán különleges ízvilágú menüt készített a kis csapat. A szüret első havában természetesen a szőlőhöz kapcsolódó étket kóstolhattunk. A szőlőlevélbe töltött husi és mellé a pikáns szőlőmártás! Hmmmmm! A leves pedig frenetikus! Nagyon szépen köszönjük főszakácsainknak és az ügyes kiskuktáknak!
Nyárbúcsúztató – augusztus 27. – rendezvényünkön a Sváb konyha régi ízeivel vártuk a vendégeket. Sok szorgos kéz készítette a 4 tyúk felhasználásával megfőtt húslevest és a speciális levesbetétet, melyet még az Európai Unió is „regionális különlegességnek” ismerte el, és megjegyezte, hogy az étel jelentős Baden-Württemberg kulturális öröksége szempontjából. Ez az intézkedés védelmet nyújt az étel Folytatás
Sorban a 7. gasztronómiai programunkon igazi érdekességet készítettünk. Isteni finom lett, de mindenki csodálkozva nézte a hozzávalókat, melyek külön-külön ízletesek, de együtt el sem tudtuk képzelni milyen lesz. Folytatás augusztusban! A részletekkel hamarosan jelentkezünk!
Júniusi sváb főzőtanfolyamunkon sváb csirkelevest (zöldség nélkül, sok szegfűbors, szaggatott nokedli) és kukoricaprószát készítettünk szilvalekvárral! A Péringer Családi Pincészet finom borait kortyoltuk mellé, ezúttal is hangulatos délutánt töltöttünk együtt!
Június hónap sváb konyhája leköltözött a játszótérre és a falu apraja-nagyja kivette részét a munkából. Az ínycsiklandozó menü: csülkös babgulyás, knédli és desszertként palacsinta. Az ételhez a balatoncsicsói MO-VA családi pincészet borait kóstolhatták meg program résztvevői.
Az áprilisi főző tanfolyamon ezúttal egy hétköznapi menü került elkészítésre. Füstölt oldalassal gazdagított lencseleves mellé mácsik és túrós metélt került az asztalra. Rózsika és Zsuzsika avatta be a lelkes látogatókat a házi gyúrt tészta elkészítésének (nem is olyan egyszerű) rejtelmeibe. Scher Zoltán Scherzo névre keresztelt finom olaszrizlingjét kóstoltuk a vacsorához, majd ismét jóízű beszélgetéssel zártuk Folytatás
Harmadik alkalommal is szép számmal gyűltünk össze, régi tagok és új érdeklődők, hogy egy finom, kiadós káposztás étellel lezárjuk a téli ételsort. Az @Antmann Pince remek borait fogyasztottuk hozzá.
2022. 02. 26-án 3 kis boszi várta a Sváb interaktív főzőtanfolyamra jelentkezőket. A konyha hamar megtelt a tanoncokkal, akik lelkesen készítették a mai étkeket. A 23 fős csapat savanyú krumplilevest tojással, valamint aludttejes fánkot varázsolt a tányérokba. Hmmmm, fincsi. Az ételekhez az innivalót a Végh Testvérek Borálda biztosította. Ettünk-ittunk, jót mulattunk farsang farka 2022.
2022. január 29-én szombaton a balatoncsicsói Faluház terme készen állt arra, hogy fogadja a sváb interaktív főzőtanfolyam részvevőit. A terem egyik sarkában magyar retro és német nyelvű szakácskönyvek feküdtek kiállítás céljából, amit két vendég tovább bővített saját tulajdonú köteteikkel. Ugyanezen asztalon kapott helyet az esti fogáshoz felajánlott helyi borászat – Szabó és Fia Borpince – Folytatás
Örökségünk Hagyományőrző Egyesület, Balatoncsicsó
8272, Balatoncsicsó Rozmaring u. 7.
Email: info@nivegyorokseg.hu
Kérjük támogassa egyesületünk munkáját adója 1%-val.
Bankszámlaszámunk:
10700189-67962532-
51100005
Számlavezető bank: CIB Bank Zrt.
Adószám:
19383963-1-19
Magyarország egyik legkedveltebb régiójának rejtett, csendes völgyében, a Nivegy-völgyben,
a Balatontól mindössze 5-7 km-re fekszik öt kis falu, Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon.
A keresztbe-hosszába 6-7 kilométer kiterjedésű völgy egy csokorba gyűjtve magában hordozza a balatoni táj szinte
minden jellegzetességét és értékét.
Folytatás
Honlapunk a Civil szervezetek működésének támogatására 2010-ben kiírt pályázaton -NCA-KD-10-0633-as azonosítószámú szerződés alapján- elnyert forrás segítségével jött létre.